בעמוד זה ניתן למצוא קישור למאמר באתר 'מכון שיטים', הכולל גם הקלטת וידאו של פאנל שנערך במסגרת פסטיבל 'הקהל' 2018, תחת הכותרת 'האם תתכן אחדות ישראל בין הארץ והתפוצות? חג הסוכות כמקרה מבחן'. על פי התורה, אחת המצוות החשובות בחג הסוכות היא מצוות ה-'הקהל'- יצירת מעמד ציבורי של קריאת התורה בקרב כלל העם יחדיו. השאלה העומדת בבסיס הפאנל שהתקיים בפסטיבל נוגעת לרלבנטיות של מצווה זו בימינו, מתוך התייחסות לשאלת יחסי ישראל והתפוצות.
העיסוק בשאלה זו יוצא מתוך נקודת הנחה כי אנו חיים בתוקפה מרתקת, בה אנו מחדשים קיום יהודי ריבוני בא"י אחרי מאות שנים של גלות. במקביל, אנו עדים לפריחה של קהילות יהודיות גדולות בתפוצות, השונות מאוד מהמרכזים והקהילות היהודיות שהתקיימו לפני 100-200 שנה. מתוך כך, עולה שאלת החיבור שבין היהודים בישראל לבין יהודי התפוצות, והאם חג הסוכות אכן מהווה פלטפורמה מתאימה ומספיקה ליצירת האחדות בין כלל חלקי העם, אליו מכוון ומצביע מעמד ההקהל.
בפאנל השתתפו:
- הרב ד"ר יואל בן נון- ממייסדי ישיבת 'הר עציון' ותנועת 'גוש אמונים', רבה לשעבר של אפרת ומייסד שיטת הוראת 'תנ"ך בגובה העיניים'.
- בנימין יוגב (בוג'ה)- חבר קיבוץ בית העמק, ממחדשי היצירה התרבותית של מכון שיטים, מבכירי המרצים בנושאי חגי ישראל.
- ליאור לקנר- כזת פעילות מכון שיטים בצה"ל וחברת תנועת הבוגרים של המחנות העולים.
- איתי פליישר- ישראלי שעבר כילד להתגורר עם משפחתו באוסטרליה ולימד שם במשך 15 שנה.
השאלות שהופנו לחברי הפאנל הינן:
- מה הרבדים השונים שקיימים בחג סוכות להבנתך, ומה הרלוונטיות שלהם לקיום היהודי כיום, הן בארץ והן בתפוצות? באיזה אופן הפלטפורמה של החג יכולה להיות רלוונטית לאתגר של כיום עם יהודי אחד? האם זה בכלל אפשרי בחג שהחיבור לארץ כל כך מרכזי בו?
-
באיזה אופן חוגגים את החג בקהילות שלכם?
-
אילו ערכים/רעיונות/היבטים של החג אתם שמים במרכזו?
-
באיזה אופן אתם מתמודדים עם הפער בין אורח החיים כיום לזה שקיימו היהודים בימים עברו, בהם התעצבו יסודות החג?
-
באיזו מידה חשוב לדעתם שיהודים בארץ ובתפוצות יציינו את החג באותו אופן? אילו היבטים של החג הם היבטים מקומיים יותר, ואילו היבטים הנם אוניברסליים יותר? האם אתם רואים לנכון לחזק מרכיבים אוניברסליים על חשבון מרכיבים מקומיים, בכדי לחבר בין חלקי העם?
-
באיזה מידה לדעתכם הכמיהה לארץ, העיסוק בקשר לארץ והכרות עם הארץ על טבע והחקלאות צריך לתפוס חלק גם בחג בתפוצות? האם החג יכול להיות הזדמנות למפגש בין ישראל לתפוצות (לדוגמא, באמצעות התארחות של ישראלים בסוכות בחו"ל וההיפך)?
לצפייה בפאנל ישירות (שלא מתוך הקישור למאמר), לחצו כאן.