בעמוד זה ניתן לקרוא מסמך קצר המכיל שאלות ותשובות לגבי העניינים המרכזיים הקשורים לחג הסוכות: ארבעת המינים, בניית הסוכה והישיבה בה, התפילות בחג הסוכות בבית הכנסת ועוד. המסמך לקוח מתוך הספר 'כל אחד ממקומו- המדריך ליהדות מעשית', שנכתב בידי יקיר שגב והרב בני לאו. קריאת המסמך מומלצת לאלו המעוניינים לקבל מושג מעשי כללי לגבי חג הסוכות, המסורות המרכזיות בו ואופן התנהלותו.
המסמך המלא:
ארבעת המינים:
מצוות ארבעת המינים כוללת "נטילת" ארבעה סוגי צומח שונים: אתרוג, לולב, הדס וערבה. לוקחים אתרוג אחד ללא פגמים, לולב אחד (סגור), שני ענפי ערבה ירוקה ושלושה ענפי הדס (המהדרים מחפשים נקודת יציאה של שלושה עלים מאותה נקודה) ואוגדים אותם יחד. המצווה המקורית היא לקחת את ארבעת המינים "ולשמוח בפני השם". מכיוון שאין בית מקדש, נהוג לקחת את ארבעת המינים לבית הכנסת.
בבית הכנסת:
לאחר תפילת העמידה של שחרית מוסיפים את תפילת ההלל, הנהוגה בחגים. בזמן תפילת ההלל (ואמירת הפסוקים: הדֹוּ לַה' כִּי טוֹב כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ…) מנענעים את ארבעת המינים כנגד ארבע רוחות השמים: מזרחה, דרומה, מערבה וצפונה, וכן למעלה ולמטה- שלושה נענועים לכל כיוון. בקהילות רבות מקיימים אחרי ההלל גם "הושענות":
מקיפים את הבמה של בית הכנסת עם ארבעת המינים תוך כדי אמירת הפיוט "הושענא", הפותח במילים: "הוֹשַׁע נָא לְמַעַנְךָ אֱלהֵֹינוּ הוֹשַׁע נָא".
נטילת ארבעת המינים בבית:
בבוקר לפני התפילה (או בכל נקודה אחרת במהלך היום) מברכים: בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלהֵֹינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ עַל נְטִילַת לוּלָב (ועונים: אמן). ביום הראשון של החג מוסיפים גם: בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלהֵֹינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ וְהִגִּיעָנוּ לַזְּמַן הַזֶּה (אמן).
מהם הכללים לבניית הסוכה?
את הסוכה יש להקים תחת כיפת השמים, ולא תחת גג. מספר הדפנות המינימלי הוא שתיים וחצי (כולל הקיר, אם משעינים אותה על קיר). כל דבר יכול לשמש דופן: קיר, גדר שיחים וכו'. החלק החשוב, המגדיר את הסוכה, הוא הסכך: הסכך צריך להיות מן הצומח, ועליו לכסות את הסוכה, כך שהצל יהיה מרובה מן השמש אך עדיין ניתן יהיה לראות דרכו את הכוכבים.
מתי יש לבנות את הסוכה?
לפי המסורת, מתחילים לבנות את הסוכה ממוצאי יום כיפור, גם את מדובר בעשיית מעשה סמלי בלבד של בנייה (ולא בנייה של הסוכה כולה).
כמה ימים נמשך חג סוכות? שבעה או שמונה?
סוכות נמשך שבעה ימים. בניגוד לפסח, היום האחרון של סוכות אינו יום חג, אלא יום 'הושענא רבה'. בערב מתחיל חג חדש- 'שמיני עצרת', שהוא גם חג שמחת תורה. ליום זה יש מצוות ומנהגים משלו, ואין יושבים בו בסכוה.
מה עושים בסוכה?
שני דברים מחויבים בסוכה: לינה ואכילה. ביתר הזמן, נוהגת כל משפחה לפי מנהגה: אמירת מזמורים, שיחה, אירוח וכ'ו.
מה עושים כשיורד גשם?
אסור להצטער בסוכה, ולכן לפי ההלכה, אם הישיבה בסוכה גורמת צער או אי נוחות- כמו למשל בעת גשם- אין לשבת בה.
האם מותר לעבוד במהלך חול המועד?
כן, אך ההיתר לעבוד מתייחס רק למלאכות שהינן לצורך החג, או לכאלו שאי עשייתן תגרום נזק כספי; עם זאת, ממעטים לעבוד בחול המועד באופן כללי.
מהי שמחת בית השואבה?
שמחת בית השואבה היא חגיגה המתקיימת בכל לילה מלילות חול המועד. קיימים אזכורים לשמחה כבר מימי בית שני, כאשר היו רוקדים ושמחים לילות שלמים. השיר המרכזי הקשור לשמחה הוא: "ושאבתם מים בששון ממעייני
הישועה", פסוק שמופיע בספר ישעיהו כחלק מנבואת הגאולה: "הנִהֵּ אלֵ ישְוׁעּתָיִ אבֶטְחַ ולְֹא אפֶחְדָ כיִּ עזָיִּ וזְמִרְתָ יהָ ה' ויַהְיִ ליִ ליִשוׁעּהָ: ושּאְׁבַתְםֶּ מיַםִ בשְָּׂשׂוֹן ממִעַּייַנְיֵ היַשְוׁעּהָ (ישעיהו יב, ב-ג). פסוק זה מופיע גם בחלק מהגרסאות להבדלה.