על קמצא ובר קמצא- גרסה לילדים

על קמצא ובר קמצא- גרסה לילדים

בעמוד זה ניתן למצוא קישור לגרסה מותאמת לילדים של הסיפור המוכר על קמצא ובר קמצא. את העיבוד לסיפור, שכתוב בשפה בת ימינו ובצורה פשוטה ונוחה להבנה, יצרה הסופרת שוהם סמיט. הוא מבוסס על המדרש הידוע ממסכת גיטין בתלמוד הבבלי (דף נה-נו), אשר מתאר את הסיבה לחורבן ירושלים לפי חז"ל.

הסיפור מספר על יהודי עשיר אחד, שערך משתה לכל נכבדי ירושלים. העשיר הורה למשרתו להזמין למשתה אדם בשם קמצא, חברו הוותיק של מארגן המשתה. המשרת התבלבל, ומסר את ההזמנה למשתה ליהודי פשוט בשם בר קמצא, במקום לקמצא העשיר. קמצא, שהיה אדם עני, התפלא על ההזמנה לנשף המכובד, אך החליט להיענות לה. כשהגיע, ראה כי למעשה מדובר בטעות ואין הוא רצוי שם. בסופו של דבר, גירש אותו בעל הבית מן המשתה, לעיניהם של כל האורחים, שלא עשו דבר. קמצא נפגע מאוד מהתנהגות כולם, וכתוצאה מהעלבון, הלך לשלטונות הרומיים והלשין על ההנהגה היהודית בירושלים כי היא מתכננת מרד. הרומיים, בתגובה, פתחו במלחמה כנגד היהודים והחריבו את בית המקדש.

סיפור זה נחשב עד היום לאחד המקורות המרכזיים והמוכרים לעיסוק במשמעותה של שנאת חינם, הן כסיבה לחורבן בית שני והן בהקשר ליחסים בין החלקים השונים בעם ישראל.

העיבוד של סמיט פורסם במקור באתר 'ספר האגדה לילדים'. לקריאת העיבוד, יחד עם דברי הסבר וביאור, לחצו כאן. 

לקריאה של המדרש בגרסתו המקורית מתוך אתר 'ספר האגדה', ניתן ללחוץ כאן.